Voormalig benzinebaron begint in Zutphen een galerie: ‘Rebelse kunstenaars verdienen een podium’

Kunstkameraden aan de kade

Voormalig benzinebaron begint in Zutphen een galerie: ‘Rebelse kunstenaars verdienen een podium’

april 12, 2022 Uncategorized 0

AD regio Zutphen door Gert Kramer 17-02-22

Zijn passie voor ‘kunst met een rafelrandje’ bracht Zutphenaar Cor Brandsma ertoe om een eigen galerie te openen. Dat wil hij gebruiken als podium voor onbekende kunstenaars die het niet makkelijk hebben. De 53-jarige Brandsma had tot ruim vijf jaar geleden nog een imperium van pompstations. Nu is hij de trotse bezitter van galerie ArtCore aan de Marspoortstraat.

Brandsma en zijn zakenpartner Arjen Sietsma verkochten eind 2016 hun 84 pompstations (onder de namen Brandoil en Amigo) aan de Rotterdamse benzinereus VARO Energy. De Zutphenaar verzamelde toen al een tijdlang kunst. ,,En dan vooral hedendaagse kunst die prikkelt en rebels is. Kunst met een rafelrandje, daar houd ik van.’’

Na de verkoop van zijn pompstations had voormalig benzinebaron Brandsma beduidend meer financiële armslag voor zijn passie. Zo kocht hij werk van de Poolse kunstenaar Jozef Polewka. ,,Hij maakte onder andere bronzen beelden die kiwi-vogels voorstellen. Die beelden zijn nogal expliciet. Daar hangt een, eh, nogal prominent klokkenspel onder. Polewka heeft provocerende humor die mij zeer aanspreekt.’’

Appartement voor moeder, andere ruimte voor kunst

Brandsma gunt prikkelende, originele kunstenaars een podium. Daarom gebruikt hij een ruimte in het pand op de hoek van de Marspoortstraat en de IJsselkade als galerie. ,,Ik ben deels eigenaar van het pand. Ik kocht een van de drie appartementen, daar woont mijn moeder nu in. En ik kocht een grote commerciële ruimte in het gebouw. Die gebruik ik nu als galerie.’’

Galerie ArtCore wordt op 25 februari geopend met een expositie van Peter ten Lohuis.Galerie ArtCore wordt op 25 februari geopend met een expositie van Peter ten Lohuis. © Peter ten Lohuis

Galerie ArtCore wordt op vrijdag 25 februari officieel geopend met de expositie ‘Vrouwelijk naakt’ van Peter ten Lohuis, die duurt tot en met 27 februari. Brandsma: ,,Peter maakt prachtige werken. Hij schildert vrouwelijk naakt op damast geweven doeken (de motieven zijn dan op beide zijden van het textiel zichtbaar, red.). Die doeken spreken als een soort tweede huid al je zintuigen aan. De verbeeldingskracht is ongekend. Puur vakmanschap.’’

Vier exposities per jaar

Er moeten aan de Marspoortstraat zo’n vier exposities per jaar komen. Brandsma: ,,Ik wil jonge kunstenaars op weg helpen. Die hebben het tegenwoordig echt niet makkelijk, ook vanwege de coronapandemie. Het zou mooi zijn als er veel talent komt bovendrijven in mijn galerie.’’

Waar komt die passie voor kunst vandaan? ,,Die heeft er altijd al ingezeten bij mij’’, zegt Brandsma. ,,Ik houd van kunst die aanzet tot denken en soms een beetje wringt. Dat heb ik ook met muziek. Ik ben bijvoorbeeld fan van muziek uit het Engeland van begin jaren 80.’’

Naar Berlijn, Bowie achterna

,,Een band als Joy Division kan mij zeer bekoren. Die groep – uit Manchester – vertolkte de grimmigheid en uitzichtloosheid van de donkere jaren onder premier Margaret Thatcher. Ook David Bowie behoort tot mijn favorieten.’’

Bowie bracht een deel van zijn leven door in Berlijn, waar hij in de tweede helft van de jaren 70 drie albums opnam. Ook Brandsma woonde een tijdje in de Duitse metropool. ,,Ik ging in 1994 een jaar studeren op de Freie Universität in Berlijn. Dat was dus kort na de val van de muur.’’

,,Die stad broeide en bloeide toen, er gebeurde van alles op kunstgebied. Er kwam een enorme stroom creativiteit los. Die Berlijnse periode was heel bepalend voor mijn leven. Die wakkerde mijn passie voor kunst nóg verder aan.’’

Galerie in bijzonder gebouw

Het pand waarin galerie ArtCore is gevestigd.
Het pand waarin galerie ArtCore is gevestigd. © Peter ten Lohuis

Galerie ArtCore komt in een bijzonder pand. Het gebouw op de hoek van de Marspoortstraat en de IJsselkade is de voormalige bank waar Walraven van Hall van 1931 tot 1940 bankdirecteur was. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam waar hij een prominente rol vertolkte in de financiering en ondersteuning van onderduikers en verzetsorganisaties. In 2018 werd hierover een bioscoopfilm gemaakt onder de titel Bankier van het verzet, met Barry Atsma in de hoofdrol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *